XAL-version 3.5, code name “Sweedish Beer”

…eller bare “historien om hvordan en Svensk øl næsten blev til en ny XAL version” 😉

Hvad er der galt med dette billede?

Nej – der er ikke billedmanipuleret, men der er tale om en XAL 3.5 applikation, der afvikles på en C5 version 2010-kerne og derfor naturligvis også viser den nye Navigationsmenu. Vi har ikke testet på 2012 kernen, men forventer egentligt også at det spiller med de samme begrænsninger.

Og hvorfor så egentligt prøve det? Jo, det startede med en øl blandt kolleger på Falkenberg Strandbaden i Sverige efter en lang arbejdsdag hos en kunde. Her spurgte en svensk kollega forsigtigt om jeg egentligt nogesinde havde prøvet at afvikle XAL-applikationen på en C5 kerne…. Og den slags spørgsmål er jo farlige :-)…..

Den testede applikation er naturligvis ikke helt brugbar – men det er tæt på. Vi har dog ingen planer om at fortsætte arbejdet – dels fordi der skal et par karftige workarounds til – og dels fordi der jo åbentlyst er licensmæssige problemer (for hvilke moduler er det nu lige man skal have til den XAL licens man skal bruge – og hvilke moduler skal man have til C5 licensen?).

Som udgangspunkt virker de generelle ting dog – så vi har testet langt nok til at konkludere at det er teknisk muligt, hvis man vil lave det nødvendige benarbejde.

Undervejs mødte og løste vi bl.a. følgende problemer:

  • Vi fik overbevist C5-kernen om at alle systemtabeller blev erstattet af “Placeholder”-tabeller. Systemtabeller hører nemlig til i en applikationsgruppe, der tilsyneladende er hardcodet i kernen. Og de er naturligvis forskellige i C5 og XAL. Alle XALs tabeller ligger derfor som brugerdefinerede tabeller.
  • Der blev rettet et par småting i applikationen da der er indført nogle få ændringer i de nye C5-kerner. Bl.a. kan en string nu max være på 1.000 bytes, ligesom man ikke må have virtuelle felter med samme navn på samme form.
  • C5UTIL.SYS blev tømt og alle XALs elementerne blev importeret til C5UTIL.USR

Uløste problemer omfatter bl.a.:

  • En række makrokald, der checker licenskoder osv, skal pakkes ind i et eller andet system, så man kan styre hvad folk rent faktisk har licens til i XAL applikationen. For ellers står applikationen piv åben for alting uanset hvad man har licens til i XAL
  • En del elementer skal porteres fra C5 – fx. brugeradministrationen, licenskode indtastning/indlæsning, brugerliste osv. da disse ting jo netop er ændret i C5 ift. XAL
  • En del af den nye funktionalitet fra C5-kernerne burde vel også udnyttes i XAL-applikationen (fx. integrationen til Excel, print2office osv.) for at bringe den up-to-date
  • De logningstabller, der i XAL var undtaget fra databasepladsberegningen er IKKE undtaget i C5 – men det kunne “løses” ved at indarbejde vores XAL til C5 porterede logningsframework i XALen. Det modul løser nemlig samme problematik i C5.
  • …og sikkert mange andre småting…

…og som sagt er der naturligvis kæmpe licens issues – så ud over det “nørdede” i at prøve, er der ingen fremtid i at udføre arbejdet… Men det var nu meget sjovt alligevel :-)…

En tanke om “XAL-version 3.5, code name “Sweedish Beer”

  1. Pingback: Klassisk Dynamics C5 – nu med kopibeskyttelse | Systemconnects Teknikblog

Skriv et svar