Sådan en Tudeprins!

Kun rigtige mænd græder – bare se på vores kronprins da han blev gift!
…men er man så også en rigtig mand, hvis man ikke tager backup?
Man er i hvert fald en dum mand (eller kvinde)!

Fint nok – men hvad skal jeg så tage backup af i sådan en C5 installation?

1. anbefaling: Alt hver dag. Dvs. hele C5 kataloget og underkataloger – og evt. andre kataloger C5 henter/læser filer fra. Kører du SQL – så husk også at tage backup af dine SQL-databaser!

2. anbefaling:

 1. Tag en komplet backup af din C5 med jævne mellemrum (årligt/kvartalsvis/månedlig – afhænger af din virksomhed) – så har du den at starte med og skal så blot have de nye filer med. Tag altid en komplet lige inden og efter programrettelser og/eller en opgradering/opdatering af C5
 2. Tag mindst dagligt kopi af data:
  – Metadata: c5direct.c5s/.sys
  – Data: c5data.* – eller ved SQL: SQL-databasen
  – Applikation: c5util.usr
  – Brugertilpasning: c5util.usr og usr????.tbl
  – Mapper der skrives filer i: DocMgmt, ???_XMLFILEIMPORT
  – Evt. andre ting som dine medarbejder løbende retter i…

Faktisk er det jo dine data der fylder mest – så den tag nu bare den komplette kopi hver dag!

NB: På Native kan du desværre ikke tage backup af dine data uden alle brugere er ude af C5. Det kan du på SQL. Så hvis du har mulighed for elektronisk at overføre en backup til en anden adresse – så overvej om du skal sætte systemet til automatisk at kopiere SQL-databasen jævnligt i løbet af dagen (hvor tit er op til dig – din internetforbindelse og din datamængde).

Og husk så at det ikke nytter noget at backup’en ligger ved siden af serveren – eller i brandskabet…

Her SKAL man være paranoid og jeg HAR set eksempler på at folk havde indbrud – fik stjålet serveren og den pose med backupbånd der lå ved siden af!

Jeg anbefaler at man planlægger sin backup strategi med følgende i mente:

 • Disaster recovery ala Seest (der hvor fyrværkerifabrikken sprang i luften).
  Hvordan kommer du i gang igen hvis det der er tilbage af dine bygninger er et hul i jorden?
  Husk at kun PCere og servere kan købes. Dine data kan ikke…
  Men husk også lige at det ikke nytter noget at tage backup hvis den båndstation/diskettestation/det stykke software backupen blev taget med, går tabt ifm. en Seest ulykke. Sørg for at have (på en anden adresse) – eller have mulighed for at købe/låne udstyr backupen kan genindlæses på
 • Sender du backupmedier med en ansat hjem, hvordan får du så fat i det igen hvis vedkommende er syg, fratrådt eller på ferie? Er det i det hele taget sikret hjemme hos ham, eller ligger det bare i bilen?
 • Kan jeg ikke bare tage backup hen over internet til nogle af de firmaer der sælger den slags?
  Jo da! Men det åbner så for en række nye ting du skal have styr på:
  Hvordan får du fat i det hvis din bygninger er sprunget i luften? Har du de nødvendige kodeord skrevet ned (på en anden adresse end dit firma)? Har det pågældende firma mulighed for at sende dig en fysisk kopi af dine data så du kan komme i gang igen? Er hele proceduren godt beskrevet (på en anden adresse end dit firma)? Hvordan sikrer du dig at de passer på dine data? Og hvem ejer dem egentligt i tilfælde af konkurs mv.? Er de i det hele taget opbevaret forsvarligt – eller står serveren i en kollegiekælder hvor alle har adgang?
 • Folk er dovne. Hvis det ikke er let at tage backup (eller sker automatisk), så bliver det ikke gjort!
  Sørg for at det er simpelt. Hav en fast simpel procedure for hvornår bånd kan genoverskrives og hvad der skal ske hver dag. Sæt systemet til at sende en e-mail rapport over hvordan backupen blev taget – og den skal sendes til en der checker den. Det er ikke nok at sende hvis noget gik galt – for der går sgu. ikke noget galt hvis skidtet slet ikke kører…
  Husk at folk kan blive syge, have ferie eller fratræde. Hvem tager backup i de situationer?
 • Du skal ikke regne med at din backup virker – du skal vide at den virker
  Der er kun en metode: check – eller få nogen til at checke – at din backup kan genindlæses i et separat system og at data og programmer rent faktisk kan bruges. Og ikke mindst – at data på backupen også er de rigtige og de nyeste!
 • Skulle uheldet være ude – hvor kompliceret er det så at restore din backup?
  I mange systemer kan man tage en månedlig backup, og så en daglig af alle ændringer siden foregående dag… Går det galt i slutningen af en måned, så skal man så restore 20-30 backup’er for at være up-to-date… Og det i en situation hvor systemet helst skulle have været i gang i går… Det er ikke en god løsning. Så hellere tage komplet backup hver uge eller hver dag.
 • Disaster recovery er ikke alt. Hvis en bruger sletter en enkelt fil, har du så mulighed for at genskabe den uden at skulle bruge tre dage på at restore hele backupen for at kunne kopiere en enkelt fil ud?
 • Hvor længe gemmer du din backup? Hvis dit bogholderi har et regneark de bruger ifm. årsafslutning, og de får det slettet dagen efter en årsafslutning – kan du så restore det et år efter – dvs. når de opdager at de mangler det?
  Og hvis du gemmer dine backup’er så lang tid – og det er på et fysisk medie – hvad anbefaler leverandøren så? Skal båndene spoles igennem en gang i kvartalet for at fungere?
 • Apropos fysiske medier. Hvor tit skifter du dem? Tror du at de kan holde evigt selvom du tager backup på dem dagligt? En procedure hvor man fx hver måned piller det ældste medie ud af cyklus og erstatter det af et nyt, sikrer løbende udskiftning – samtidig med at båndet kan gemmes så man har kopi af gamle filer…

BEMÆRK: Systemconnect kan ikke tage ansvar for at du får kopieret alle dine vigtige C5-data – heller ikke selvom du følger ovenstående til punkt og prikke. Ansvaret er dit, men vi hjælper dig gerne med rådgivning og kontrol af om din backup virker som den skal.

Skriv et svar